Upphov: Mohr, Jens, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Mössa

Kalott av blått kläde sydd av fyra kilar. Varje kilsöm klädd med rött band av kläde. I nederkanten finns rester av ofärgad linnetråd. Mössan bär spår av fuktskada och nederkanten är kraftigt insektsangripen men är konserverad, Färgsättningen tyder på att mössan är en sydsamisk mössa för en man. De fyra kilarna antyder att det skulle röra sig om en skogssame. Dett sydsamiska skogsområdet motsvarar idag Västerbotten Utgör del av den så kallade samegåvan: ett ekipage med en uppstoppad ren, spänd framför en ackja (släde) i vilken det sitter en klädd trädocka föreställande en samisk man. Ekipaget gavs i present till Karl XI från Västerbottens landshövding Gustaf Douglas 1694. I 1696 års inventarium står: "Ao 1694 d. 20 Novembr. lefverass uthi Rust Cammarn en lapp medh een lapmudh och blå fodrat mösssa lijgandes uthi een akia kiörandes föör sigh een Reenn, medh sijtt tygh på sigh och een klåcka under Hallsen, detta ähr förährat af Landz Härren ifrån Nårlandh Grefwe Duklass."

Nedanstående beskrivning är hämtad från: Kuoljok, Sunna ”Det är nästan så att jag blir tårögd”. Dokumentation av samiska föremål vid Skokloster slott och Livrustkammaren, Duoddaris 32, Rapportserie. Dokumentation från Ájtte Duottar- ja Sámemusea/ Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum, Jåhkåmåhkke/ Jokkmokk 2020. För källhänvisningar se rapporten: Beskrivning: Blå kilmössa av kläde dekorerad med remsor av rött ulltyg, kläde eller vadmal. Mössan är sydd av fyra kilar blått tuskaftvävt kläde. Mösstyget är invikt i nederkanten mot insidan. Invikningen är ca 10 cm. I sömmarna mellan kilarna är ovikta remsor av rött kläde eller vadmal inlagda. De röda tygremsorna går inte ända ner till nederkanten av mössan, utan slutar flera cm ovanför den invikta kanten. ”Det blå klädet ser kraftigt vattenskadat ut”, säger Ann Hallström, Livrustkammaren.[28] Det är mörka fläckar på tyget som avslöjar det. Mössan har konserverats genom att originaltyget sytts fast på ett underlagstyg. Det sitter inuti hela mössan. Det är dock inte så lätt att se vid första anblicken, eftersom det är så noggrant sytt. Underlagstyget är skräddat i fyra kilar, liksom mössans originaltyg. Enligt uppgift var mössan ”omkring fodrad” med svart skinn när den 1694 kom som gåva till kungen: ” --- desslijkest Mössa uppå af blått kläde, omkring fodrat med svart skin.[29] Vår tolkning är att det som avses med ” omkring fodrat med svart skin ” är ett löst eller fastsytt bräm runt mössans nederkant och inte ett foder inuti mössan.[30] Idag syns varken spår efter bräm eller ett foder av päls eller skinn. Att mössan haft ett bräm av päls är inte osannolikt, även om det inte finns sådana bevarade från sydsamiskt område, men bruket av pälsbräm finns i samisk tradition. Fortfarande idag används på nordsamiskt område pälsbräm, viergge31, för vinterbruk till mansmössorna. Det kan vara ett löst eller ett fastsytt. ”Svart päls kan vara järv, för järven har väldigt varmt hår” säger Per-Ola Utsi om uppgiften ”fodrad med svart skinn”[32]Tidens tand kan vara orsaken till att brämet inte längre finns kvar. Vid magasinsförvaring kan pälsen ha angripits av skadedjur och tappat allt hår.Eller har användning av mössan slitit på brämet, så det därför har tagits bort?[33] När det gäller gåvan till kungen, som denna mössa ingick i, så ska dockan ha varit klädd i renskinnspäls, förutom i kolt.[34] Den pälsen finns inte heller kvar idag. Material: mösstyg: blått tuskaftvävt kläde, dekorremsor av rött ulltyg, kläde eller vadmal. Någon gång sedan mössan kom till Livrustkammaren har blått underlagstyg sytts fast under originaltyget som förstärkning. Dekoration: dekorerad med röda ulltygremsor i sömmarna mellan kilarna. Ursprung: mansmössa från Malå-området.[35] ”Om man ser på dagens mössor så ser Malå-mössan ut så här fortfarande; blått tyg med rött kläde i sömmarna och fyra kilar”, säger Lisbeth Kielatis. Däremot saknar mössan i nederkanten kantning med rött kläde, som dagens mansmössor från Malå har.[36]

Museum
Livrustkammaren
Föremålsbenämning
Mössa
Kategori
Mössor
Material
Kläde
Storlek
  • Omkrets 655 mm
  • Höjd 200 mm
  • Längd 280 mm
Teknik
Tuskaft
Antal
1
Datering
  • 1600-01-01 – 1694-11-20
  • 1600 – 1699

1600-tal

Tillverkningsplats
Tidigare ägare
Föremålsnummer
21451_LRK
Andra nummer
Nr 1867: 27:201
Relaterat föremål