Upphov: Lernestål, Erik, Hallwylska museet/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Tallrik

TALLRIK Rund, flat, med kälformig kep och snett uppstående, rakt brätte. Dekor: I kinesisk stil, tryckt i blått på blyglasyr. Godset nästan vitt. På bottnens insida ett ölandskap: Närmast i förgrunden två klippor, till vänster på ett vatten en enmastad husbåt, i mitten och till höger en smal landtunga; i mellanplanet till höger en byggnad med gaveln åt vänster, i denna rundbågig halvöppning, framför vilken ett mindre hus, på långsidan tre stående rektangulära fönster, på taket påbyggnad med uppsvängda gavelrösten, längst till höger ett träd med stora solrosliknande blommor, till vänster en stenbro med tre valv, på bron två åt vänster gående ynglingar i vita långbyxor och mörka jackor, i de framräckta händerna blombuketter, längst till vänster en landtunga, varpå en stolpbyggnad med två takfall; i bakgrunden vatten med två segelfartyg, längst bort en ö med enstaka träd samt tätt liggande vita hus med mörka sadeltak. På kepen en bård med rutmönster, på sex ställen avbruten av ett utspardt avlångt fält med rundad ändbegränsning, i fälten en kantställd fyrsidig blomma med konturerad kant samt symmetriskt ordnade stjälkblad. På brättet en bård av fyra inåtvända lambrequinfikar, omväxlande med fyra rätvinkliga flikornament, de förra med rundbågiga konturer samt utfyllda av ett rombiskt mönster med en utspard avlång rosett i mitten, de senare med ett rätvinkligt rutmönster samt med ett mörkt hjärtformigt ornament i mitten och två snedställda föremål, liknande tavelrullar, på sidorna; mellan flikornamenten stjälkar med blommor och blad. Runt brättets ytterkant en rand av tvärställda fina streck. På bottnens utsida en stämpel. Höjd 2,2-2,5 cm, diameter 24,3 cm. Gåva till Wilhelmina von Hallwyl från gymnastikdirektören fröken Ida Westman.

Museum
Hallwylska museet
Föremålsbenämning
Tallrik
Kategori
  • Tallrikar
  • 46. XLVI Fajans m. m.
Material
Fajans
Teknik
Blyglasyr
Datering
1830

1830 cirka

Tillverkningsplats
Tidigare ägare
Inskription
Signatur/Påskrift: På bottens utsida instämplat: Rörstrand
Föremålsnummer
XLVI:XI:E.o.04._HWY
Tillhörande texter
Typ
Äldre inventarium
Titel
TALLRIK.
Källa
Hallwylska samlingens katalogverk
Datum
1931
Text
Rund, flat, med kälformig kep och snedt uppstående, rakt brätte. Dekor: I kinesisk stil, tryckt i blått på blyglasyr. Godset nästan hvitt. Å bottnens insida ett ölandskap: Närmast i förgrunden två klippor, till vänster på ett vatten en enmastad husbåt, i midten och till höger en smal landtunga; i mellan-planet till höger en byggnad med gafveln åt vänster, i denna rundbågig hvalföppning, framför hvilken ett mindre hus, å långsidan tre stående rektangulära fönster, på taket påbyggnad med uppsvängda gafvelrösten, längst till höger ett träd med stora solros* liknande blommor, till vänster en stenbro med tre hvalf, på bron två åt vänster gående ynglingar i hvita långbyxor och mörka jackor, i de framräckta händerna blombuketter, längst till vänster en landtunga, hvarå en stolpbyggnad med två takfall; i bakgrunden vatten med två segelfartyg, längst bort en ö med enstaka träd samt tätt liggande hvita hus med mörka sadeltak. Å kepen en bård med rutmönster, på sex ställen afbruten af ett utspardt aflångt falt med rundad ändbegränsning, i fälten en kantställd fyrsidig blomma med konturerad kant samt symmetriskt ordnade stjälkblad. Å brättet en bård af fyra inåtvända lambre* quinflikar, omväxlande med fyra rätvinkliga flikornament, de förra med rundbågiga konturer samt utfyllda af ett rombiskt mönster med en utspard aflång rosett i midten, de senare med ett rätvinkligt rutmönster samt med ett mörkt hjärtformigt ornament i midten och två snedställda föremål, liknande tafvelrullar, på sidorna; mellan flikornamenten stjälkar med blommor och blad. Rundt brättets ytterkant en rand af tvärställda fina streck. A bottnens utsida instampladt: Höjd: 2.2—2.5 cm.; diameter: 24.3 cm. Från omkring 1830. (Se Arvid Backström: »Rörstrand», Stockholm 1930, fig. 146 och sid. 125.) —¦ Fabriken erhöll privilegium 1729, men verksamheten hade då redan å egendomen Stora Rörstrand vid Stockholm pågått närmare tre år. Förste tekniske ledare var Johann Wolff, men denne liksom hans utländska efterträdare visade sig olämplig; först då svensken Anders Fahlström 1741 blifvit »verkgesäll», blef det reda i verksamheten. Under Elias Magnus Ingman (1758 adlad Nordenstolpe), som efter en reorganisation af företaget 1753 öfvertagit ledningen, steg produktionen i både kvantitativt och kvalitativt afseende. Intill Mariebergsfabrikens anläggning 1759 hade nästan uteslutande starkeldsmålning förekommit, därefter anlitades äfven muffelmålning. Verksamheten, som ännu pågår, flyttades 1926 till Göteborg efter att i tvåhundra år ha varit inrymd i samma lokaler. Gåfva till Wilhelmina von Hallwyl, f. Kempe, 4 Februari 1916 från gymnastikdirektören fröken Ida Westman, som ledt Wilhelmina von Hall-wyls, f. Kempe, och fröken Ida Uhses dagliga morgongymnastik sedan 1 November 1895. Känd tidigare ägare: Gymnastikdirektören fröken Ida Hortensia Westman, f. 23 Augusti 1857.