Upphov: Myrin, Ola, Hallwylska museet/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Spegel med drakmotiv.

SPEGEL.Rund, tunn. Sönderbruten i sex stycken. Sidorna plana. På baksidan i mitten en liten ögla, däromkring ett fält var i mot kornig botten, två drakar av något olika form och storlek, med i S-form krökt kropp, bevingad samt två ben. Fötterna med två klor av vilka en riktad framåt och en bakåt. Huvudet bakåtvänd, överkäken längre än underkäken och med uppåtböjd spets, i nacken en tofs. Däromkring fem bårder. Diameter: omkring 9 cm.; kant, tjocklek: 0,3 cm.

TILLÄGG: Spegel med drakmotiv (jing). Östra Zhou dynastin, De Stridande Staternas period (475 - 221 f.v.t.). Fyndplats Jincun, Henan provinsen. I spegelns mittfält ett drakmotiv med två drakar som följs av en bård med kauriesnäckor. I mitten en liten ögla med en med repliknande dekoration. De tidigast daterade speglarna i Kina har daterats till neolitikum - från Qiajia kulturen (c.2200 - 1600 f.v.t.) i Gansu provinsen i nordvästra Kina. Liknande speglar har påträffats från Shang dynatin i centrala Kina. Detta är den äldsta spegeln i den Hallwylska samlingen. Under Östra Zhou dynastin och de Stridande Staternas period påbörjades en omfattande produktion av bronsspeglar. Ursprungligen hade speglarna en andlig funktion. De äldsta speglarna är ofta mindre till formatet.

Museum
Hallwylska museet
Föremålsbenämning
Spegel
Kategori
  • Speglar
  • 49. XLIX Östasiatiska småbronser
Material
Brons
Tillverkningsplats
Föremålsnummer
XLIX:I:E.01._HWY
Tillhörande texter
Typ
Äldre inventarium
Titel
SPEGEL.
Källa
Hallwylska samlingens katalogverk
Datum
1935
Text
Rund, tunn. Sönderbruten i sex stycken. Sidorna plana. Å baksidan i midten en liten ögla (för band eller snöre), däromkring ett fält, hvari mot komig botten två drakar af något olika form och storlek, med i S-form krökt kropp, bevingad samt med två ben, föttema med två klor, af hvilka en riktad framåt och en bakåt, hufvudet bakåtvändt, öfverkäken längre än underkäken och med uppåtböjd spets, i nacken en tofs. Däromkring fem bårder. Den första och tredje (inifrån räknadt) släta, den andra med två om hvarandra löst tvinnade band, den fjärde i form af en kedja med kaori-snäckor, den femte (yttersta) med otydlig dekor. Kanten med profil som fig.: Diameter: omkring 9 cm.; kant, tjocklek: 0.3 cm. Anm. Grön patina med bruna fläckar. Sidorna något buckliga. Fyndort: Chintsun nära Loyang, Honan. Troligen från 3#.e århundradet f. Kr. Ingeniör O. Karlbeck har lämnat följande beskrifning: Tidig och troligen unik. Den är af ganska seg brons, ty den hade vid förvärfvet i Kai-feng Fu flere bucklor. Den skiljer sig i flere afseenden från tidiga speglar. Kanten är ej för-tjockad. Den centrala knoppen är anmärkningsvärdt liten, och dekoren ligger i ett plan. Baksidan är täckt med alternerande sirade och släta koncentriska zoner. Två af de sirade zonerna bestå af ett band kaori och ett flätband, ganska vanliga på småbronser af annan form men troligen unika på speglar. Den innersta zonen är prydd med två drakar i låg flat relief. Drakarna variera något såväl till form som till storlek. Man har därför ej användt stämpel vid deras tecknande. Kroppen är krökt i S-form, bevingad samt försedd med två ben. Fotterna bära två klor, en framåt- och en bakåtriktad. Hufvudet är bakåtvändt och påminner mycket om hufvuden på drakar, som man finner på bronskärl från Chou-dynastien. Öfverkäken är sålunda mycket längre än underkäken och har spetsen uppåtböjd. Hufvudet prydes af en nacktofs. Zonens yta täckes för öfrig Wilhelmina von Hallwyl, f. Kempe, ingick 28 Januari 1930 som medlem i Karlbeck-konsortiet 1930—31 med 1 lott å Kr. 5000, se Hufvudbok (hushållskonto). Af detta belopp utgingo Kr. 1000 till Östasiatiska Samlingarna, enligt konsortiets bestämmelser, resten, Kr. 4000, användes till inköp af sju speglar: n:r I: E.i, 6, 8, 10, 20, 34 och 35, jämte frakt och andra omkostnader. Prisuppgift saknas å denna spegel.