Upphov: Myrin, Ola, Hallwylska museet/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Bältehake

Bälthake. I form av ett elefanthuvud med upphöjd snabel som hake samt med rakt utstående öron. Kring vardera ögat och örat i relief ett strierad band, de kring öronen med snirkelformiga ändar, mellan öronen en bladliknande flik. Baksidan skålig, i mitten en oval platt, tunn knapp på kort, rund hals. Längd: 3,6 cm.; bredd: 2,9 cm.

TILLÄGG: Bälthake (daigou) daterat till Östra Zhou dynastin, De Stridande Staternas period 475 - 221 f.v.t.). Fyndplats Gushi, Henan provinsen. Under De Stridande Staternas period kom kinesiska arméer att börja med beridet bågskytte för att kunna bekämpa de beridna nomadfolken från norr. Användningen av bälthakar i brons visar på de nomadiska influenserna i de centrala staterna. Enligt Shiji, historiekrönika över Kinas historia, var det kung Wuling som började med beridet bågskytte och klädedräkt som nomaderna. På denna bälthake utgörs själva haken av elefantens snabel. Under Kinas bronsålder fanns det elefanter i centrala Kina så långt norrut som Anyang i Henan provinsen. Det är i den äldsta samlingen av kinesisk poesei - Shijing - som den tidigaste skriftliga dokumentationen om elefanter i centrala Kina finns nedtecknad.

Museum
Hallwylska museet
Föremålsbenämning
Bältehake
Kategori
49. XLIX Östasiatiska småbronser
Material
Brons
Tillverkningsplats
Föremålsnummer
XLIX:I:D.03._HWY
Tillhörande texter
Typ
Äldre inventarium
Titel
BÄLTHAKE.
Källa
Hallwylska samlingens katalogverk
Datum
1935
Text
I form af ett elefanthufvud med uppböjd snabel som hake samt med rakt utstående öron; kring hvartdera ögat och örat i relief ett strieradt band, de kring öronen med snirkelfor-miga ändar; mellan öronen en bladliknande flik. Baksidan skålig, i midten en oval platt tunn knapp på kort rund hals. Längd: 3.6 cm.; bredd: 2.9 cm. Anm. Brungrå patina med gröna och blåa fläckar. Fyndort: Ku-shih Hsien, Huaiho-dalen, Honan. Antagligen från 3:e eller 2:a århundradet f. Kr.