Upphov: Bonnevier, Helena, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Två krönta lejon, ett höger- och ett vänstervridet, stående uppresta med böjda kroppar, kluvna svansar, utspretande klor och framåtseende blick.

Mått: höjd 1030 mm och bredd 500 mm. Ansiktenas höjd 200 mm och bredd 150 mm. Reliefbroderiet från 15 mm till 30 mm högt. Framsida: Bottenbroderiet på mage, svans och ben och i ansiktet av guldlantråd nedsydda i grupper om tre med gult silke. Dian, hår, knän och svanstofsar består av grupper om sex st. guldlantrådar spiralvridna om en guldlan så att en krusig hårkaraktär bildas. Klor av guldlan. Ansiktet, i högsta relief 30 mm, domineras av en H-formad mun 100 mm Ur munnen böjda tungor 150 mm lång av ståltrådar tvinnad med brunt silke och hopsydda. Munnen kantad av en 2 mm bred guldlankantilj. I gapen ett rött sidentyg. Tänder, triangelformade 5 mm höga av sil-ver. Den högra har tungan höjd åt höger och en tand, den vänstra har tungan böjd åt vänster och tre tänder. Näsa och kinder är knubbiga. Mustascher och ögonbryn av guldlantråd. Näsborrar och ögonkonturer i guldlankantilj. Ögon av pärlor och ögonvita av silverlan. Små öron med guldlankonturer. Krona. Kronring i läggsöm med dekor i plattsöm, kantiljer och guldlan därifrån utgående tre större och två mindre spiror omgivna av djupflikiga blad. Fem byglar av guldlan nedsydda med läggsöm och längs bygelns mitt pärlformer av kantiljer. Den högra kronan saknar äpplet över kronan. Den vänstra har äpplet och kors. Kronor-na genombrutna. Båda saknar foder. Baksida. Broderiet utfört på en linnebotten i tuskaft, nedsytt med gult silke synligt från baksidan. Mellan linnet och broderiet finns fyllning, helt osynlig. Linnet är uppklippt på varje 10 mm och in-vikt mot baksidan. Ett bindemedel ger broderiet dess styvnad. Ytterligare pappersstyvnad under svans och huvud.

Museum
Livrustkammaren
Föremålsbenämning
  • Sköldhållare
  • Vapensköld
Kategori
Övriga vapensköldar
Storlek
  • Höjd 1030 mm
  • Bredd 500 mm
  • Höjd 200 mm (ansikte)
  • Bredd 150 mm (ansikte)
  • Höjd 15 mm (reliefbroderi, minsta)
Antal
2
Datering
1660 – 1669

1660-tal

Tillverkningsplats
Tillverkare
Feuerbrun, Friderich (Tillverkare)
Tidigare ägare
Föremålsnummer
6032_LRK
Andra nummer
Nr 1867: 5630:3
Litteratur
  • Modelejon. Manligt mode 1500-tal 1600-tal 1700-tal., Modelejon, 2002, katalog: 2 (Rangström, Lena)
  • De hädangångnas heraldik. En studie av broderade begravningsfanor ca 1670-1720. Akademisk avhandling för avläggande av filosofie doktorsexamen i textilvetenskap vid Uppsala universitet 2008-05-08, Candreus
Historisk händelse