Upphov: Engström, Ebba, Livrustkammaren/SHM (CC0) Detta verk är befriat från upphovsrättsrestriktioner och fritt att använda på alla sätt.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Ståndkrage till samedräkt

Ståndkrage till samedräkt med spännesmyckat halssprund, s.k. barmglip. Kragen är formad som ett jämnbrett band, av rött yllegarn med invävda vita ränder, kantat av ett påsytt grönt ylleband och snett utställt i sidorna. I vardera sida är påsytt tre små tennknappar med en vriden dekor, fästade i vita skinnöglor. På undersidan fodrat med beige linnelärft. Halssprund bestående av ett smalt band av rött kläde. På bandet påsytt liljeformade tennbrodyrer samt sex hakar med motsvarande hyskor.

Nedanstående beskrivning är hämtad från: Kuoljok, Sunna ”Det är nästan så att jag blir tårögd”. Dokumentation av samiska föremål vid Skokloster slott och Livrustkammaren, Duoddaris 32, Rapportserie. Dokumentation från Ájtte Duottar- ja Sámemusea/ Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum, Jåhkåmåhkke/ Jokkmokk 2020. För källhänvisningar se rapporten: Beskrivning: Röd krage till en sydsamisk manskolt. I Livrustkammarens inventarium från 1696 så anges att dockan var klädd i päls och vadmalskolt med tenn-maljor: ”Een lapp medh een Lappmudh, Wallmarströija med Theen Mallior uthi, ---.”[23] Kragen bör ha hört till kolten, eftersom kragen till en päls görs av päls. Kragen är sydd av rött kypertvävt ulltyg, kläde eller vadmal. I överkanten är kragen kantad med grönt ulltyg, troligen kläde. Fodrad med ofärgat kypertvävt linnetyg. Dekorerad med fem vågräta rader gult tvinnat ullgarn som sytts fast med läggsöm[24] på det röda tyget. Dessa sömmar ger också stadga till kragen. I nederkanten syns fragment efter annat tyg, kanske det grå kolttyget.I kragens framkant är runda knappar av tenn fastsatta med tvinnade remmar av vitgarvat skinn: tre tennknappar är fastsydda på ena sidan och två på andra sidan (en har sannolikt fallit bort). Knapparna har mönster på översidan och slät undersida med ring för fastsyning. I kragens framkanter, nertill, är fastsytt en röd tygremsa av tuskaftvävt ulltyg, troligen kläde. Det är allt som återstår av halssprundets kantning. I den är hyskor, hakar och löv av tenn fastsydda med lintråd. Löven har formen av heraldiska liljor. Längs hela tygremsans mitt är en rad med förstygn, sydda med lintråd.”Gammalt tillbaka så var öppningen mycket smalare. Det är ju inte som nu, att man har den såurringad. Utan den var precis så att man fick igenom huvudet”, säger Lisbeth Kielatis.[25] Storlek: Höjd 8,5 cm, längd övre kant 33,5 cm, längd nedre kant 40,5 cm. Material: kragens tyg: rött kypertvävt ulltyg, kläde eller vadmal, kragens fodertyg: kypertvävt ofärgat lintyg, kragens kantning: grönt ulltyg, troligen kläde, halssprundets kantning: rött ulltyg, troligen kläde. Vidare: gult ullgarn, tennknappar, hyskor och hakar av tenn, löv av tenn, fragment av grått ulltyg (troligen kolttyget). Dekor: Dekorerad med vågräta ränder av pålagt tvinnat gult ullgarn, som är fastsytt med läggsöm. Fastsydda tennhängen, hyskor och hakar och runda knappar av tenn. Ursprung: Den röda färgen och modellen på dräktkragen visar att den har suttit på en sydsamisk mansdräkt.”Det ser ut som en manskrage från Ammarnäs/Tärnaby eller Vilhelmina/Åsele området. Den kan också vara från Dalarna/Idre, men jag tror på Västerbottensområdet. Idag är kragen fortfarande röd med grön skoning, säger Lisbeth Kielatis.[26]

Museum
Livrustkammaren
Föremålsbenämning
Dräkt
Kategori
Övriga textilier
Material
  • Ylle
  • Tenn
  • Skinn
  • linnelärft
Storlek
  • Längd 390 mm
  • Bredd 85 mm
  • Vikt 77 g
Antal
1
Datering
1600 – 1699

1600-tal

Tillverkningsplats
Tidigare ägare
Fysiska egenskaper
  • Färg: Röd
  • Färg: Vit
  • Färg: Grön
  • Färg: Grå
  • Färg: Beige
Föremålsnummer
20630_LRK
Andra nummer
Nr 1867: 27:201
Relaterat föremål