Upphov: Bonnevier, Helena, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Knäbyxor till "En Romersk Civil drägt"

Knäbyxor av vit sidenatlas med en bred midjelinning, b. 82 mm. På midjelinningen sitter två snett horisontala fickor, l. 111 mm, med breda slåar. Nedanför midjelinningen sitter ytterligare två horisontella fickor med fickåpsar av vit linnelärft. Dessa fickor knäpps i sidan med en knapp klädd med vit sidenatlas. Mitt fram förekommer ett sprund vilket knäpps med hjälp av tre knappar, klädda med vit sidenatlas. Sprundet döljs av en byxlucka vilken knäpps med två knappar vilka sitter nedanför fickorna på midjelinningen. Mitt bak förekommer ett v-format midjereglerande sprund vilket knäpps med en knappslå där knappen nu saknas. I yttersömmarna förekommer på vardera sida en sprundficka, l. 205 mm. De knäpps på mitten med en liten knapp. Byxorna är på insidan fodrad med vit linnelärft.

TILLÄGG: Upptagen som "En Civil Romersk drägt" under rubriken "Incompletta kläder" i inventariet över hovteatern på Rosersbergs slott [1806]. Förteckningen ingår bland Karl XIII:s bouppteckningshandlingar. Den romerska civila dräkten bars av karaktärer som inte presenterades som krigare i pjäser och operor inspirerade av antiken. Dräkttypen förekommer inte i visuella källor före 1760 och ersattes på 1780-talet av en enklare och kortare tunika. Rocken beskrivs i inventariet som en underrock och har en liknande form som den grekiska klädningen i samlingarna - en tunika i omlott modell som fästes med ett bälte eller ett skärp. Vidden nedtill tyder på att den burits med stor tonlet. Bältet är beskrivet i inventariet 1806 som en ”vit atlask gjördel kantad med rådt Atlask”, men är idag inte bevarat. Till dräkten hörde ursprungligen även en mantel som noteras som saknad redan i början av 1800-talet. I den gustavianska hovteaterns repertoar skulle den romerska dräkten ha kunnat användas i exempelvis Sacchinis opera ”Oidipe à Colonne”, Voltaires ”Athalie” eller Corneilles ”Cinna”. I Gustav III:s bouppteckning 1792 upptas under ”Theatrekläder och Diverse Tillhörigheter uti Franska Magazinet” tio ”Romerska Rådskläder”, där beskrivningen av den första överensstämmer med den bevarade kostymen i Livrustkammaren. Utökad dokumentation utförd i samarbete med fil.dr. Petra Dotlačilová.

Museum
Livrustkammaren
Föremålsbenämning
Byxa
Kategori
  • Teaterkostymer
  • Byxor
Material
  • Sidenatlas
  • linnelärft
Storlek
  • Längd 610 mm
  • Omkrets 730 mm (midja)
  • Vikt 250 g
Antal
1
Datering
1760 – 1785 (cirka)
Tidsperiod
1700-tal
Tillverkare
Tidigare ägare
Fysiska egenskaper
Färg: Vit
Föremålsnummer
29280_LRK
Andra nummer
Nr 1867: 17:160:b
Relaterat föremål
Tillhörande texter
Typ
Äldre inventarium
Titel
Inventarium uppå Rosersbergs Theaters Magasin [1806]
Text

En Romersk Civil drägt bestående af en Vit Atlask underråck med råd Atlask kantning, ett par vita Atlask byxor och en vit atlask gjördel kantad med rådt Atlask. Manteln felas.