Upphov: Hallwylska museet, Hallwylska museet/SHM (CC0) Detta verk är befriat från upphovsrättsrestriktioner och fritt att använda på alla sätt.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

Radband

Etthundraen kulor, uppträdda på ett grönt silkessnöre; varje kula med en ornering av inslagna stift i fyra grupper med fyra i varje. Bandet delat i tre avdelningar genom två tvärställda dubbelkulor, med trettiotre kulor i varje avdelning; vardera dubbelkulan med en smal hals, varpå en lös smal ring; den på snöret trädda delen mindre och utan stift. Bandets ändar förenade i en lång balusterformad spets med en kula vid vardera ändan samt ornerade med stift som de förut nämnda; från den yttre kulan utgår ett snöre, vars mellersta del är dubbel, tätt lindad med grönt silke och slagen i en konstknut, änddelarna enkla och lindade med guldtråd, den yttre spetsig; från den sistnämnda utgår ett smalare bomullssnöre i blekrött med ytterändan avslutad i en liten tofs av rött ullgarn jämte grönt och ljusgult silke; på snöret sju påträdda äggformade svarta små pärlor, fyra ovanför och tre nedanför en mitt på snöret slagen knut.

Museum
Hallwylska museet
Föremålsbenämning
Radband
Kategori
28. XXVIII Reseminnen
Material
  • Massa
  • Silke
  • Silver
Storlek
  • Längd 30 cm (den balusterformade delen och snöret)
  • Längd 83 cm
Teknik
Trätt på silkessnöre
Föremålsnummer
XXVIII:C.a.a.01._HWY
Tillhörande texter
Typ
Äldre inventarium
Titel
RADBAND.
Källa
Hallwylska samlingens katalogverk
Datum
1937
Text
Af svartbrun massa med silfverstift. Etthundraen kulor, uppträdda på ett grönt silkessnöre; hvarje kula med en ornering af inslagna stift i fyra grupper med fyra i hvarje. Bandet deladt i tre afdelningar genom två tvärställda dubbelkulor, med trettiotre kulor i hvarje afdelning; hvardera dubbelkulan med en smal hals, hvarå en lös smal ring; den å snöret trädda delen mindre och utan stift. Bandets ändar förenade i en lång balusterformad spets med en kula vid hvardera ändan samt ornerade med stift som de förut nämnda; från den yttre kulan utgår ett snöre, hvars mellersta del är dubbel, tätt lindad med grönt silke och slagen i en konstknut, änddelarna enkla och lindade med guldtråd, den yttre spetsig; från den sistnämnda utgår ett smalare bomulls-snöre i blekrödt med ytterändan afslutad i en liten tofs af rödt ullgarn jämte grönt och ljusgult silke; å snöret sju påträdda äggformade svarta små pärlor, fyra ofvanför och tre nedanför en midtpå snöret slagen knut. Längd: 0.830 m. Den balusterformade delen och snöret, längd: 0.300 m. Dylika radband användas af befolkningen i Grekland som ett slags förströelsemedel utan all religiös mening. Jämför t. ex. Ivan Oljelund: »Från Sorrento till Akro-polis», Stockholm, Tidens förlag, 1925, sid. 136 och 137: »Att nervositeten, känsligheten är lättalstrad i Athens genomskinliga eteriska luft och kan vara en besvärande verklighet, därom var ett egendomligt bruk ägnat att påminna: ovanan att bära ett radband i handen och ideligen låta fingrarna löpa över pärlorna. På gatan, i spårvagnen, under kvällarnas samtal vid de tusentals kaféborden, i sällskap och ensam, oförtrutet och omedvetet låter athenaren, mest mannen, bandets kulor glida. Det är ingalunda någon rosenkrans, läpparna mumla inga böner för varje kula, som faller, de ha ingenting med religionen att skaffa, dessa mångfärgade radband, de utlösa endast ett nervöst begär att vara ideligen sysselsatt. Som käppen på gatan svänger i svenskens hand, dinglar radbandet i athenarens.» Inköpt af Wilhelmina von Hallwyl, f. Kempe, hos en handlande i Aten vid hennes vistelse i nämnda stad tillsammans med sin make, Walther von Hallwyl, samt fröken Ida Uhse 21 April—4 Maj 1896 under deras resa genom Grekland, Macédonien och Serbien samt åter öfver Schweiz 15 Mars—6 Juni 1896. Förestående uppgifter lämnade med ledning af fröken Ida Uhses Reseanteckningar. Ankom 11 Juni 1896, se Rescontra (Walther von Hallwyl). Pris: Drachmer 6.